27.9.12

VesiAika harvoin - liian harvoin - sitä tulee ajatelleeksi, miten tärkeää puhdas vesi oikeasti on.  Tai sitä miten riippuvaisia me siitä ollaan ja miten olennainen osa sillä on meidän päivittäisissä rutiineissa. Tänään olen saanut asiasta karvaan muistutuksen monen kotikaupunkini asukkaan tavoin, kun hanasta on virrannut tuollaista voimakkaasti värjääntynyttä, ruskeaa vettä. Venttiilin toimintahäiriö aiheutti tämän kohtalaisen ällöttävän värimuunnoksen, josta ei kuulemma "pitäisi olla terveydelle haittaa". Jotenkin sana 'pitäisi' ei kuulosta kovinkaan hyvältä terveyden ollessa kyseessä. Ja muutenkin, ihan sama! Eihän ruskeaa vettä kertakaikkiaan pysty eikä kykene juomaan. Itse lähinnä lamaannuin ja tuntui, ettei mistään tule mitään. Ruoan valmistaminen, astioiden tiskaaminen, suihku, hampaiden pesu, juomisesta puhumattakaan ovat kaikki tuntuneet mahdottomilta. Pullovesikin on loppu kaikista lähikaupoista, joten kyllä tässä tuntee olevansa melkoisessa pattitilanteessa.

Tilanteen arvioidaan normalisoituvan vuorokauden sisällä. Sinällään siis varsin lyhyt aika, kun verrataan vaikkapa muutaman vuoden takaiseen Nokian katastrofiin. Tai ihmisiin, joilla pula puhtaasta vedestä on ihan jokapäiväistä.

Tulen todennäköisesti unohtamaan hanasta valuvan kirkkaan, juomakelpoisen veden tärkeyden ennen kuin huomaankaan, mutta onneksi sitä edes hetkeksi herää ja käsittää, ettei tuo vesi ole mikään itsestäänselvyys.

Välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä miten onnekkaita me ollaankaan.

7 kommenttia:

 1. Ennen kuin luin tekstin, oletin sen olevan mitälie glögiä. :D
  Juu, kyllä se on niin tärkeä asia, varsinkin kun ei juuri muuta päivittäin juo..
  Meillä on vähän väliä ollut kokonaisia vesikatkoja, jolloin muistaa jälleen olla tuosta kiitollinen.
  Toivottavasti he saavat asian pian korjattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mun mielestä se näytti ensiksi jääteeltä tai kotikaljalta. :D

   Meillä on myös tullut tutuksi veden tärkeys ja se kuinka etuoikeutettuja me suomalaiset ollaan kun hanavettä voi juoda huoletta, sillä meillä on nimittäin ollut kylppäriremppaa tässä taloyhtiössä (piti kestää 6 kk ja nyt on mennyt jo 11 kk...) Ja sen takia kerran pari viikossa on vesikatko eikä siis tule pisaraakaan vettä hanasta eikä voi vessaa vetää.. ://

   - Tiiu

   Poista
  2. RagDoll: Hahaa :D Joo no eipä tuosta lasista tietysti ihan ekana tule vesi mieleen ;) Vesikatko on kyllä vielä pahempi - tuota vettä nyt hätätapauksessa käyttää, mutta täydellinen vedettömyys aiheuttaa melkoisia ongelmia :/
   Täällä tilanne oli normaali jo seuraavana aamuna. Loppu hyvin, kaikki hyvin :)))

   Tiiu: Väri tosiaan saattaa joskus hämätä! ;))
   Siis mitämitä. 11 kk kestänyt kylppäriremppa - miten se on mahdollista ja miten kummassa te ootte pärjännyt?? Onko teillä siis oikea putkiremontti ja vai mitä ihmettä siellä tehdään? En voi muuta kuin pitää molempia peukkuja pystyssä, että remppa tulisi pikapikaa valmiiksi! :)

   Poista
  3. Siis kun se kattaa koko taloyhtiön ja asuntoja on ihan riittävästi, niin onkin käynyt niin, että osa kylppäreistä onkin huonommassa kunnossa kun aiemmin luultiin. Ja kyseessä siis kylpy-/saunatilojen peruskorjaus.

   Meidän kylppäri onneksi valmistui noin kolmessa viikossa, mutta joillakin on ollut vesivahinkoja ja siksi kylppäri täyspuhdistuksen ja -kuivauksen alla 4-10 viikkoa... Aika ikävää, kun ei voi omaa suihkua/saunaa käyttää. :(

   Onneksi väestösuojaan on tehty kaksi suihkutilaa niille, joilla oma suihku on väliaikaisesti pois käytöstä. Että ei ihan ilman tarvitse olla. :))

   Ja vesikatkoja on siis siksi, kun niitten jäljellä olevien remppaamattomien kylppäreiden kosteusmittauksia tehdään niin vedet pitää tietty olla pois siksi aikaa.:)

   Huh, tulipas pitkä teksti! Nyt lopetan etten täytä koko kommenttilootaa! :D

   - Tiiu

   Poista
  4. Aa aivan, no nyt käsitän! Kiva, että kerroit, koska omassa taloyhtiössäni on jossain vaiheessa tulevaisuudessa edessä oikea putkiremppa ja kauhulla odotan sitä aikaa... :D

   Poista
 2. Juu, meillä oli onneksi vaan "pintaremppa" eli putkiin ei tällä kertaa koskettu, mutta varmaankin aikalailla samanlaista tulee olemaan siellä? Alku aina hankalaa, mutta kun siihen tottuu niin äkkiä se aika hujahtaa ohitse. ;)

  Meilläkin kaikki on muuten jo ennallaan (toki paremman näköisenä) lukuunottamatta ajoittaisia vesikatkoja, eivät onneksi kestä montaa tuntia kerrallaan, mutta ärsyttää kun eivät voi etukäteen ilmoittaa asiasta! >:( :DD

  - Tiiu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä paha jos ei etukäteen ilmoiteta! Pitäisi varmaan pitää jossain saavissa aina varoiksi vettä, mitä voisi sitten käyttää katkon yllättäessä.. ;)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi ja kiva kun kävit! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Sisällön tarjoaa Blogger.
Designed By Boutique-Website-Design